suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulunkaaren kuntayhtymä

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolassa annetaan lapsen vanhemmille ajantasaista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä koko perheen terveyteen liittyvistä asioista. Neuvolassa tuetaan vanhempia lapsilähtöiseen ja turvalliseen kasvatustapaan sekä annetaan rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Neuvolassa myös tunnistetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa epäsuotuisan kehityksen merkit ja ohjataan lapsi ja perhe tarvittaessa muille asiantuntijoille tutkimuksiin tai hoitoon.

Voit kysyä lastenneuvola asioista myös Chat-palvelun kautta.

Toimi näin

Voit varata ajan lastenneuvolaan soittamalla terveydenhoitajalle puhelintunnin aikana ma-pe klo 8-9 tai Oulunkaaren nettiajanvarauksen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Saat lastenneuvolapalveluja, kun perheeseesi kuuluu alle kouluikäinen lapsi.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulunkaaren kuntayhtymä
Palvelusta vastaaOulunkaaren kuntayhtymä
Alue Ii, Pudasjärvi, Simo, Utajärvi, Vaala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulunkaaren kuntayhtymä
Päivitetty: 14.2.2022