suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Naantalin kaupunki

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Naantali
  • Julkinen palvelu

Naantalin lastenneuvolan asiakkaita ovat lapset vastasyntyneestä kouluikään ja heidän vanhempansa. Lastenneuvola seuraa lapsesi kasvua ja kehitystä, huolehtii hänen rokotuksistaan ja tukee vanhemmuuttasi.

Puolivuotiaaksi asti neuvolakäyntejä on kuukausittain, minkä jälkeen käynnit asteittain harvenevat niin, että 2-vuotiaasta eteenpäin käyntejä on vuosittain. Lisäkäyntejä voidaan järjestää perheesi tarpeen mukaan.

Neuvolapalveluihin sisältyy neuvolan perhetyö, joka on perheen kanssa yhdessä tekemistä ja ohjantaa esimerkiksi tilanteissa, joissa vauva on itkuinen ja valvottaa, kasvatuskysymykset erityisesti askarruttavat tai vanhempien oma jaksaminen mietityttää.

Toimi näin

Varaa aika oman alueesi terveydenhoitajalta. Jos et tiedä kenen terveydenhoitajan alueeseen kuulut, voit ottaa yhteyttä terveyskeskuksen puhelinvaihteeseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenneuvolapalvelut on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNaantalin kaupunki
Palvelusta vastaaNaantalin kaupunki
Alue Naantali
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Naantalin kaupunki
Päivitetty: 5.10.2020