suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Mustasaaren kunta

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolan tavoitteena on turvata lapsen terveys ja tukea vanhemmuutta, jotta lapsi saa hyvät edellytykset terveeseen kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Neuvola- ja kotikäyntien määrä vaihtelee lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Terveydenhoitaja on sinua ja perhettäsi varten. Terveydenhoitajalla on vaitiolovelvollisuus, joten voit kääntyä hänen puoleensa luottamuksellisesti. Sinä vanhempana tunnet lapsesi parhaiten. Terveydenhoitaja voi auttaa ja antaa neuvoja, mutta sinä päätät. Terveydenhoitaja on avainasemassa kontakteissa muihin lapsen kehityksen kannalta tärkeisiin tahoihin, esimerkiksi lääkäriin, fysioterapeuttiin, puheterapeuttiin tai psykologiin.

Toimi näin

Lastenneuvoloiden puhelinpalvelu toimii takaisinsoittopalveluna. Neuvolaan soitettaessa nauhoite pyytää valitsemaan omaa neuvolaa koskevan numeron. Oma terveydenhoitajanne soittaa teille takaisin samana päivänä klo 12-13 välillä.

Pikaiset peruutukset (samana päivänä) voi lähettää tekstiviestillä numeroon 044 7271227.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMustasaaren kunta
Palvelusta vastaaMustasaaren kunta
Alue Mustasaari, Vöyri
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Mustasaaren kunta
Päivitetty: 19.3.2020