suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kysteri

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

o Lastenneuvolat toimivat kaikilla alueen terveysasemilla.

o Lastenneuvolan tehtävänä on lapsen terveen kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin seuranta ja edistäminen ja vanhemmuuden tukeminen. Tukea annetaan koko perheen elintapojen terveellisyyden edistämiseen. Lapsen ja perheen erityistuen tarve pyritään tunnistamaan varhain ja järjestämään tarvittavat tutkimukset ja hoito.

o Lapsen suun terveydentilan seuranta tapahtuu hammashoitolassa vähintään joka toinen vuosi.

o Lapset rokotetaan valtakunnallisen rokotusohjelman mukaan.

Toimi näin

Aika varataan suoraan terveydenhoitajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

o Neuvolatarkastukset suoritetaan valtakunnallisen neuvola-asetuksen mukaisesti. Ensimmäisen puolen vuoden aikana terveydenhoitajakäyntejä on keskimäärin kuukauden välein, sitten 8 kk ja 12 kk ikäisenä ja sen jälkeen vuosittain tai yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

o Lääkärintarkastukset suoritetaan 1-2 kk, 4 kk, 8 kk, 18 kk ja 4 v iässä.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKysteri
Palvelusta vastaaKysteri
Alue Kaavi, Keitele, Leppävirta, Pielavesi, Rautavaara, Tervo, Vesanto
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kysteri
Päivitetty: 22.2.2022