suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tuemme perheitä omaksumaan terveitä elintapoja, löytämään keinoja ratkaista ongelmia ja luottamaan omiin kykyihinsä vanhempina. Pyrimme vahvistamaan vanhempien voimavaroja lapsilähtöisessä kasvatuksessa ja lapsen hyvässä huolenpidossa sekä oman itsensä ja parisuhteen hoitamisessa. Terveydenhoitaja ja lääkäri toimivat neuvolassa yhteistyössä ja tarvittaessa ohjaavat perhettä käyttämään muitakin palveluja.

Lastenneuvolan määräaikaisissa terveystarkastuksia terveydenhoitajat tapaavat lasta ja perhettä 16 kertaa ennen kouluikää ja lääkäri 4 kertaa. Tarkastuksiin liittyvät kasvun ja kehityksen seurantatutkimukset, rokotukset, sekä terveysneuvonta ja keskustelut. Laajoja koko perheen hyvinvointia huomioivia terveystarkastuksia on kolme; lapsen ollessa 4 kk, 1,5-vuotias sekä 4-vuotias.

Lastenneuvolaikäisille ja heidän vanhemmilleen järjestetään myös vahvuutta vanhemmuuteen perheryhmiä, sekä muutaman kerran kokoontuvia äiti-lapsiryhmiä.

Toimi näin

Ajanvaraukset vain puhelimitse lastenneuvolan hoitajilta ma-pe klo 12-13.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKeski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 25.2.2022