suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kauniaisten kaupunki

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Kauniainen
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvola on tarkoitettu kaikille lapsiperheille lapsen täytettyä 2 viikkoa ja siitä aina kouluikään asti.

Neuvolan työskentelyn painopistealueita ovat terveystarkastuksien ja rokotuksien ohella perheen omien vahvuuksien löytäminen ja tukeminen arjessa.

Lastenneuvolassa käydään lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana terveydenhoitajalla ja neuvolalääkärillä yhteensä n.10 kertaa ja leikki-iässä vuosittain.

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja ohjaa vauvaperheen lastenneuvolan terveydenhoitajan vastanotolle. Jos perheessä on alle kouluikäisiä lapsia on mahdollista ottaa myös itse yhteyttä lastenneuvolaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKauniaisten kaupunki
Palvelusta vastaaKauniaisten kaupunki
Alue Kauniainen
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Kauniaisten kaupunki
Päivitetty: 6.12.2021