suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä.

Lastenneuvola järjestää lapselle laajan terveystarkastuksen 4 kuukauden, 18 kuukauden ja 4 vuoden iässä. Tarkastuksissa käsitellään lapsen terveyteen, kasvuun ja kehitykseen sekä mahdollisiin erityistarpeisiin liittyviä seikkoja. Laajaan nelivuotisterveystarkastukseen pyydetään päivähoidon ja vanhempien yhdessä laatima kuvaus lapsesta, mikäli lapsi on kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä. Tarkemmat tiedot löytyvät lasten neuvolan verkkosivuilta.

Toimi näin

Sairaan lapsen kotihoitoon tarvittavia todistuksia saa lastenneuvoloiden terveydenhoitajilta, joille soittamalla voit sopia vastaanottoajan sairaalle lapselle.

Neuvoloihin on ajanvaraus välttämätöntä. Perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Sähköisen ajanvarauksen kautta voit varata ajan kiireellistä puhelinyhteydenottoa varten.

Kenelle ja millä ehdoin

Alle kouluikäisille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 2.12.2021