suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolassa edistetään alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja hyvinvointia. Lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä seurataan ja lapselle annetaan valtakunnalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet. Vanhempien voimavaroja vahvistetaan lapsilähtöisessä kasvatuksessa ja lapsen hyvässä huolenpidossa. Vanhempia tuetaan myös oman itsensä ja parisuhteensa hoitamisessa.

Kokonaisvaltaisen hoidon toteuttamiseksi sekä perheen hyvinvoinnin tukemiseksi tehdään yhteistyötä myös muiden toimijoiden, kuten ravitsemussuunnittelijan, fysioterapeutin, sosiaalityöntekijän ja psykologin kanssa. Moniammatillinen yhteistyö suunnitellaan aina asiakkaan kanssa yhdessä.

Jyväskylän neuvolapalvelut ovat laaja-alaisia, mikä tarkoittaa sitä, että sama terveydenhoitaja tarjoaa sekä äitiys- että lastenneuvolapalveluita. Tämä mahdollistaa sen, että perheen terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita hoitaa sama terveydenhoitaja äidin raskausajasta lapsen kouluun lähtöön saakka.

Toimi näin

Lastenneuvola toimii ajanvarauksella. Soita tai ota yhteyttä Hyvis.fi-palvelun kautta (kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen) omaan neuvolaasi. Jos et ole varma omasta neuvolastasi, löydät sen neuvoloiden verkkosivujen neuvolahaun avulla.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenneuvolapalvelut on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille perheineen.

Palvelu on maksuton.

Neuvolapalvelut ovat kuntalaisille maksuttomia.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Hankasalmi, Jyväskylä, Uurainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 15.5.2020