suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolan tehtävänä on edistää alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja hyvinvointia.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan teidän perheen terveyteen, hyvinvointiin ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Neuvola tukee teitä vanhempia kasvatuksessa ja lapsen huolenpidossa sekä parisuhteen hoitamisessa.

Palvelumuotoja ovat yksilölliset vastaanotto- ja kotikäynnit.

Alle kouluikäiselle lapselle on vähintään 15 määräaikaistarkastusta, joista viisi tekee lääkäri yhdessä terveydenhoitajan kanssa.

Neuvolan 4 kk, 18 kk ja 4v terveystarkastukset ovat ns. laajoja terveystarkastuksia joissa arvioidaan kokoperheen koko perheen hyvinvointia ja tuen tarpeita.

Lapsi saa neuvolassa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.

Kiireettömissä lapseen liittyvissä asioissa voit lähettää neuvolan terveydenhoitajalle viestin kiireettömän yhteydenottopyynnön kautta.

Antamiesi tietojen perusteella otamme sinuun puhelimella yhteyttä toivomanasi aikana. Asia voi koskea esimerkiksi rokotuksia, lapsen kehitykseen, ravitsemukseen ja uneen liittyviä asioita. Ajanvarausta terveystarkastuksiin ei voi kiireettömän yhteydenottopyynnön kautta tehdä.

Toimi näin

Voit varata ajan sähköisesti 3-6 vuotiaalle lapselle Essoten verkkosivuilta. Ajanvaraus on mahdollista 2 kk ennen syntymäkuukautta ja 6 kk sen jälkeen.

Kiireettömissä lapseen liittyvissä asioissa voit lähettää neuvolan terveydenhoitajalle viestin kiireettömän yhteydenottopyynnön kautta.

Antamiesi tietojen perusteella otamme sinuun puhelimitse yhteyttä toivomanasi aikana. Asia voi koskea esimerkiksi rokotuksia, lapsen kehitykseen, ravitsemukseen ja uneen liittyviä asioita. Ajanvarausta terveystarkastuksiin ei voi kiireettömän yhteydenottopyynnön kautta tehdä.

Neuvolapuhelimesta tavoitat terveydenhoitajanarkisin klo 8-14. Jos tarvitset todistuksen työnantajalle lapsen sairastumisesta infektiotautiin, voit soittaa siitä neuvolapuhelimeen klo 10 jälkeen. Puhelinarvioinnin perusteella terveydenhoitaja voi tehdä todistuksen lapsen sairaudesta ja postittaa sen kotiin. Tarvittaessa teidät ohjataan päivystyspalveluihin tai sairasvastaanotolle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 5.8.2021