suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Espoon kaupunki

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Espoo
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolassa tuetaan alle kouluikäisen lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä.

Neuvolassa keskustellaan koko perheen terveystottumuksista sekä heidän esille nostamistaan asioista ja kysymyksistä. On tärkeä ottaa puheeksi myös vaikeita, perhettä kuormittavia asioita, jotta yhdessä perheen ja muiden lapsiperhepalveluiden kanssa päästään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa suunnittelemaan perheen mahdollisesti tarvitsemaa apua ja tukitoimia.

Neuvolassa lapselle annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Palvelu toteutetaan eri pituisina vastaanottoina neuvolassa, ryhmänä, kotikäyntinä tai etäkontaktina. Ajat varataan joko puhelimitse tai sähköisen ajanvarauksen kautta. Voit varata verkossa ajan 1-, 1,5-, 2-, 3-, 5- ja 6-vuotiskäynnille. Muihin määräaikaistarkastuksiin aika varataan puhelinpalvelun kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Neuvolapalvelut on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille sekä heidän perheilleen.

Neuvolaan tullaan aina terveenä. Sairaustapauksissa ollaan yhteydessä omaan terveysasemaan. Hätätapauksessa soita aina 112.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEspoon kaupunki
Palvelusta vastaaEspoon kaupunki
Alue Espoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Espoon kaupunki
Päivitetty: 30.11.2021