suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Lastenneuvola

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolassa seurataan alle esikouluikäisen lapsen kasvua ja kehitystä. Tavoitteena on edistää lapsen ja perheen hyvinvointia, tukea vanhemmuutta, ennaltaehkäistä sairauksia ja havaita mahdolliset ongelmat jo varhaisessa vaiheessa.

Lapsen kasvua ja kehitystä seurataan terveystarkastuksissa ja tarvittaessa lisäkäynneillä vastaanotolla tai avoneuvolassa.

Tietoa lastenneuvolan käynneistä ja rokotuksista löydät esitteestä. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita kaikille seurantakäynneille, mutta erityisesti niin sanottuihin laajoihin terveystarkastuksiin. Laajoissa terveystarkastuksissa pyrimme huomioimaan koko perheen hyvinvoinnin ja mahdollisen tuen tarpeen.

Ennen tarkastusta

Ennen seuraavia lastenneuvolan käyntejä pyydämme vanhempia täyttämään niihin liittyvät lomakkeet.

Ennen 4 kk-tarkastusta:

  • Vauvaperheen arjen voimavarat

Ennen 1,5 v-tarkastusta:

  • Kyselylomake 1,5-vuotiaiden vanhemmille
  • Pikkulapsiperheen arjen voimavarat

Ennen 4 v-tarkastusta:

  • Kyselylomake 4-vuotiaiden vanhemmille

Toimi näin

Soita omalle terveydenhoitajallesi puhelinaikana ma−to klo 12:00−12:45. Jos puhelinaika ei sovi sinulle, varaa sinulle sopiva soittoaika sähköisesti.

1−3-vuotistarkastukseen voit varata ajan sähköisesti. Varaa aika lapsen nimellä. Huom. Varaa aika 1,5-vuotiaan lääkärintarkastukseen omalta terveydenhoitajaltasi.

Peru neuvola-aika soittamalla terveydenhoitajalle puhelinaikana tai lähettämällä tekstiviesti neuvoloiden yhteiseen numeroon. Liitä viestiin asiakkaan nimi ja syntymäaika.

Tutustu myös neuvolan linkkivinkkeihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 6.8.2020