suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Lastenneuvola

 • Palvelu
 • Sipoo
 • Julkinen palvelu

INFLUENSSAROKOTUS (kausi-influenssarokote)

Syksyllä 2021 rokotetaan seuraavasti:

Kaikki 6 kuukautta täyttäneet – alle 7 vuotiaat lapset

Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiriin kuuluvat henkilöt voivat saada ilmaisen rokotteen samalla neuvolakäynnillä.

Huom!

Tänä vuonna lähipiirin rokotukset kohdennetaan vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähikontakteihin. Tällä pyritään osaltaan varmistamaan, että kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteet riittävät influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluville.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat (asetusmuutos 18.10.2021):

 • voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt
 • vakavasti sairaat henkilöt
 • vakavalle influenssalle alttiit henkilöt, joille rokotetta ei voida antaa
 • perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat
 • alle 6 kuukauden ikäiset lapset
 • raskaana olevat

Osa lähipiirin rokotuksista on omakustanteisia.

THL suosittelee influenssarokotusta myös kaikille niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö. Tähän lähipiiriin kuuluvien rokottamiseen ei kuitenkaan käytetä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita. Vakavalle influenssalle ovat alttiita:

 • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat
 • 65 vuotta täyttäneet
 • alle 7-vuotiaat lapset

Influenssarokotteen voi ostaa esimerkiksi reseptillä apteekista tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Myös moni työnantaja tarjoaa työntekijöilleen influenssarokotusta.

Raskaana olevat naiset rokotetaan normaalien äitiysneuvolakäyntien yhteydessä lokakuun lopusta alkaen, katso äitiysneuvola sivu.

Rokotusajankohdat ja ajanvaraukset: katso toimintaohjeet alempana.

* * *

Lastenneuvolassa seurataan alle esikouluikäisen lapsen kasvua ja kehitystä. Tavoitteena on edistää lapsen ja perheen hyvinvointia, tukea vanhemmuutta, ennaltaehkäistä sairauksia ja havaita mahdolliset ongelmat jo varhaisessa vaiheessa.

Lapsen kasvua ja kehitystä seurataan terveystarkastuksissa ja tarvittaessa lisäkäynneillä vastaanotolla tai avoneuvolassa.

Tietoa lastenneuvolan käynneistä ja rokotuksista löydät esitteestä. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita kaikille seurantakäynneille, mutta erityisesti niin sanottuihin laajoihin terveystarkastuksiin. Laajoissa terveystarkastuksissa pyrimme huomioimaan koko perheen hyvinvoinnin ja mahdollisen tuen tarpeen.

Toimi näin

Influenssarokotukset:

Viikko 45, 8-13.11.2021, Nikkilän ja Söderkullan neuvoloissa

Ensimmäistä kertaa pistettävän influenssarokotteen saaville lapsille annetaan toinen rokote noin kuukauden kuluttua. Seuraavina vuosina tarvitaan vain yksi rokote.

Viikko 50, 13-17.12.2021, Nikkilän ja Söderkullan neuvoloissa

Toinen rokotuskerta. Aikoja voivat varata myös he, jotka viikolla 45 eivät saaneet influenssarokotusta.

Lasten influenssarokotteen voi saada:

 • Tavallisen neuvolakäynnin yhteydessä influenssarokotuskauden aikana
 • Varaamalla rokotusaika Internetin kautta, (Terveyspalveluiden sähköinen ajanvaraus). Huomioikaa että jokaisella tulee olla oma rokotusaika varattuna. Mikäli tarvitsette useamman rokotusajan, suosittelemme varaamaan nämä oman terveydenhoitajanne kautta.
 • Varaamalla rokotusaika puhelimitse terveydenhoitajilta
 • Ilman ajanvarausta neuvolan walk in-ajalla

* * *

Voit varata ajan (Neuvolan ajanvaraus ja yhteystiedot) puhelinaikana ma−to klo 12:00-12:45. Jos puhelinaika ei sovi sinulle, varaa sinulle sopiva soittoaika sähköisesti (Terveyspalveluiden sähköinen ajanvaraus).

1−3-vuotistarkastukseen voit varata ajan sähköisesti. Varaa aika lapsen nimellä. Huom. Varaa aika 1,5-vuotiaan lääkärintarkastukseen omalta terveydenhoitajaltasi.

Peru neuvola-aika soittamalla terveydenhoitajalle puhelinaikana tai lähettämällä tekstiviesti neuvoloiden yhteiseen numeroon. Liitä viestiin asiakkaan nimi ja syntymäaika.

Löydät seuraavat neuvolan lomakkeet Oma asiointi -palvelun Terveyspalvelut-kategoriasta:

 • Neuvolan esitiedot - Odottavat vanhemmat
 • Neuvolan esitiedot - 1,5v ja 4 lasten vanhemmat
 • Neuvolan kysely päihteiden käytöstä
 • Neuvolan voimavarakysely

Tutustu myös neuvolan linkkivinkkeihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 24.11.2021