suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Peruspalvelukuntayhtymä Kallio

Lastenneuvola

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Seuraamme lastenneuvolassa lapsesi kasvua ja kehitystä terveydenhoitajan ja lääkärin määräaikaiskäynneillä. Lastenneuvolan tavoitteena on tukea vanhemmuutta ja perheen arjen hyvinvointia. Lastenneuvolaan voi varata ajan sähköisesti tai puhelimella yhteisestä ajanvarausnumerosta. Asuinalueesi määrittelee sen, kuka on lapsesi terveydenhoitaja. Yhteyden omaan terveydenhoitajaan saat jättämällä soittopyynnön ajanvarausnumeroon.

Toimi näin

Saat alle vuoden ikäisen määräaikaistarkastuksiin ajan terveydenhoitajalta koti- tai neuvolakäynnillä. Lapsen yksivuotistarkastukseen sekä leikki-ikäisten määräaikaistarkastuksiin vanhemman tulee varata itse aika noin kuukautta ennen lapsen syntymäpäivää. Voit varata tai siirtää leikki-ikäisen ajan sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse yhteisestä ajanvarausnumerosta.

Kallion nettisivuille on linkitetty esitietolomakkeita, jotka vanhempien tulisi tulostaa ja täyttää ennen käyntiä, esim. laaja 4-vuotistarkastus.

Terveydenhoitajilla ei ole puhelintuntia, mutta voit jättää soittopyynnön yhteiseen ajanvarausnumeroon terveydenhoitajalle, jos tarvitset

ohjausta ja neuvontaa lapsen hoitoon liittyvissä asioissa. Voit jättää soittopyynnön sähköisen ajanvarauksen kautta, jos tarvitset todistuksen äkillisesti sairastuneen lapsen hoitamiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenneuvolapalveluiden käyttö edellyttää, että lapsesi on kirjoilla peruspalvelukuntayhtymä Kallion kunnassa. Ulkokuntalaisille voimme antaa palveluita vain maksusitoumuksella kotikunnasta. Neuvolapalvelut toimivat ajanvarauksella. Jos lapsella on akuutti infektiosairaus, esim. kuume tai ripuli, tartuntariskin takia et voi tuoda häntä vastaanotolle neuvolaan.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Palvelusta vastaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Alue Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Peruspalvelukuntayhtymä Kallio
Päivitetty: 21.1.2020