suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Lasten kotisairaala

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lasten kotisairaala on lääkärijohtoista erikoissairaanhoitoa perheen kotona ja kätilöpoliklinikalla. Kotisairaala mahdollistaa perheen arjen jatkumisen normaalina ja perheen yhdessä olon sairauden aikanakin.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa toimii myös eri-ikäisten lasten kotisairaala. Kotisairaala on vaihtoehtoinen hoitomuoto sairaalahoidolle. Kotona tutussa ja turvallisessa ympäristössä oleminen kohentaa elämänlaatua, yleiskuntoa ja turvallisuuden tunnetta. Hoito perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja perheen kanssa tehtävään yksilölliseen hoitosopimukseen.

Hoitoa ohjaavia arvoja ovat perhekeskeisyys, yksilöllisyys, turvallisuus, vapaaehtoisuus ja hoidon jatkuvuus. Viemällä sairaanhoitoa kotiin voidaan lyhentää sairaalassa oloaikaa tai korvata se kokonaan.

Kotisairaalan toiminta

Päätöksen kotisairaalan potilaaksi siirtymisestä tekee hoitava lääkäri. Diagnoosin tulee olla aina selvä ja taudin kulku ennustettavissa, jolloin potilaan voinnissa ei tapahdu yllättäviä muutoksia.

Potilaina voivat olla 0-16-vuotiaat lapset, jotka voivat sairastaa ohimeneviä infektiotauteja tai pitkäaikaisia sairauksia. Keskoset voidaan hoitaa kotisairaalassa ennen varsinaista kotiutumista. Lisäksi avosairaalassa voidaan hoitaa saattohoitoa tarvitsevia lapsia.

Kun lapsi on kotisairaalan potilaana, vanhemmat vastaavat lapsen tarvitsemasta päivittäisestä hoidosta ja huolenpidosta kotona. Lapsi on pääasiassa vanhempien vastuulla ja alle 12-vuotiaan vanhemman tulee olla kotona lapsen kanssa. Kotisairaalan työntekijät käyvät tekemässä tarvittavat hoitotoimenpiteet, antamassa lääkkeitä ja arvioimassa lapsen vointia.

Kotisairaalan henkilökuntaan voidaan olla yhteydessä puhelimitse ja lapsi tai aikuinen voidaan tarvittaessa ottaa sairaalan vuodeosastolle hoitoon vuorokauden ajasta riippumatta. Lastensairaanhoitajat työskentelevät arkisin aamu- ja iltavuoroissa sekä viikonloppuisin pidennetyssä aamuvuorossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 11.3.2022