Laskuvarjojääkärit
- Palvelu
- Koko Suomi
- Julkinen palvelu
Laskuvarjojääkärit koulutetaan henkisesti ja fyysisesti vaativiin tiedustelu- ja taistelutehtäviin. Koulutus koostuu monipuolisesta ase-, ampuma-, taistelu ja laskuvarjohyppykoulutuksesta sekä toiminnasta helikoptereiden kanssa. Koulutus järjestetään Utin jääkärirykmentissä Kouvolassa.
Kaikki laskuvarjojääkärit koulutetaan vähintään aliupseereiksi ja noin viidennes reserviupseereiksi Utin jääkärirykmentin omalla reserviupseerikurssilla. Koulutus jaetaan neljään ajanjaksoon: perus- ja erikoiskoulutuskausi, aliupseerikurssi 1, aliupseerikurssi 2 tai reserviupseerikurssi sekä joukkokoulutuskausi.
Koulutusjaksot:
- Perus- ja erikoiskoulutuskausi
- Aliupseerikurssi 1
- Aliupseerikurssi 2 tai reserviupseerikurssi
- Joukkokoulutuskausi
Laskuvarjojääkärit saavat sotilaan peruskoulutuksen ja laskuvarjohyppykoulutuksen ohella helikopteri-, vesistö- sekä ase- ja ampumakoulutusta. Lisäksi koulutetaan tiedustelua ja taistelua niin maastossa kuin rakennetulla alueella, vaativissa olosuhteissa kaikkina vuodenaikoina. Aliupseeri- ja reserviupseerikurssilla laskuvarjojääkärit oppivat johtamis- ja kouluttamistaitoja sekä erikoistuvat omaan tehtäväänsä esimerkiksi viestitoimintaan, pioneeritoimintaan tai lääkintään.
Toimi näin
Varusmiespalveukseen laskuvarjojääkärikurssille hakeudutaan vapaaehtoisesti. Hakuaika päättyy vuosittain 6. joulukuuta.
Kaksipäiväinen valintakoe järjestetään tammikuussa. Koe sisältää fyysiset ja psykologiset soveltuvuustestit, haastattelut sekä lääkärintarkastuksen. Valintakokeen perusteella koulutukseen valitaan 60 - 80 parhaiten soveltuvaa henkilöä. Valinnoista ilmoitetaan maaliskuussa.
Koulutukseen voi hakea, vaikka olisi aloittanut varusmiespalveluksen jossakin toisessa joukko-osastossa. Muualla palveltua aikaa ei kuitenkaan hyvitetä, vaan laskuvarjojääkärikoulutus kestää kaikilla 347 vuorokautta. Jos varusmiespalvelus toisessa joukko-osastossa on suoritettu loppuun asti, ei sitä voi aloittaa uudelleen.
Hae laskuvarjojääkäriksi Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta.
Lisätietoja:
- Joukko-osaston internet-sivut maavoimat.fi/utin-jaakarirykmentti
- Utin jääkärirykmentti: erikoisjaakaripataljoona.utjr@mil.fi, 0299 417 503 (palveluajat ti-to klo 12-15)
- Varusmies-teemasivut
- Varusmiesopas
- Kutsunnat ja aluetoimistot
Kenelle ja millä ehdoin
Pääsyvaatimukset:
- Hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A
- Näkö kummassakin silmässä vähintään 1,0 ilman laseja (ei silmä-/piilolaseja)
- Virheetön värinäkö
- Normaalit näkökentät ja kuulo
- Hyvä fyysinen kunto
- Uimataito 200 m
- Kohtuullinen hiihtotaito
Karsivia tekijöitä ovat astma, herkästi oireileva laktoosi-intoleranssi, keliakia, vaikeat ihotaudit ja ihottumat, lääkehoitoa vaativat ja toimintaa rajoittavat allergiat, muut pitkäaikaiset säännöllistä lääkitystä vaativat sairaudet, hoitamattomat hampaat tai hammasproteesit, tuoreet raajojen murtumat tai vaikeat nivelvammat sekä rikosrekisteri tai rangaistukseen johtaneet teot (varkaus, kavallus, pahoinpitely, rattijuopumus tai kolme muuta liikennerikkomusta sekä muut Puolustusvoimien kuljettajakoulutuksesta karsivat merkinnät).
Palvelu on maksuton.