suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Lapsiperheiden kotipalvelu

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Lapsiperheiden kotipalvelu on kotiin tarjottavaa apua; lastenhoitoon, kasvatukseen, kodinhoitoon, asiointiin sekä muuhun tavanomaiseen elämään liittyvien asioiden hoitamista tai niissä avustamista. Työskentely perheessä voi sisältää lasten hoitoa, kevyitä kotitöitä, yleissiisteydestä huolehtimista, pyykkihuoltoa, ruuan laitossa avustamista, keskustelua ja ohjausta.

Kotipalvelua annetaan toimintakykyä alentavan syyn (esim. vanhemman väsyminen, sairaus, synnytys, vamma) tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen (esim. lähiverkostojen puute, ero tai muu kriisitilanne, lapsen sairaus) perusteella. Lapsiperheiden kotipalvelua on mahdollista saada tilanteissa, joissa vanhemman toimintakyky on tilapäisesti heikentynyt ja/tai kun perheessä ei ole lähiverkostoja. Avun tarve voi olla tilapäistä, jatkuvaa tai toistuvaa. Palvelua myönnetään määräajaksi.

Toimi näin

Perhe voi ottaa itse yhteyttä lapsiperheiden sosiaalipalveluiden palvelutarpeen arviointiin. Perhetyöhön saa yhteyden myös eri verkostojen kautta, kuten neuvola, päivähoito, sosiaali- ja terveysalojen ammattilaiset.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kotipalvelua voi saada henkilö, joka korkean iän, sairauden, vamman, synnytyksen tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen vuoksi sitä tarvitsee.

Kotipalvelu on hoivaa ja huolenpitoa, asukkaan tukemista arjessa ja hänen oman toimintakykynsä vahvistamista. Kotipalveluun voi sisältyä ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalveluita. Kotipalvelu voi tukea lasten hoitoa ja kasvatusta ja antaa apua vanhemmuuteen.

Kotipalvelusta voidaan periä maksu, joka määräytyy palvelun tarvitsijan tulojen, perheen koon ja tarvittavan avun määrän mukaan.

Sosiaalihuoltolaki

Lastensuojelulaki

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 26.1.2021