suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siilinjärven kunta

Lapsen huolto-, asumis- ja tapaamisasiat

  • Palvelu
  • Siilinjärvi
  • Julkinen palvelu

Lapsen huolto:

Lapsen huollolla tarkoitetaan lapsen henkilökohtaisten asioiden hoitoa. Huoltajalla on oikeus päättää muun muassa lapsen hoidosta ja kasvatuksesta sekä saada tietoa lasta koskevista asioista eri viranomaisilta. Kun vanhemmilla on yhteishuoltajuus, vastaavat he yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä sekä tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset. Yhteishuoltajuuden sijasta vanhemmat voivat päättää myös, että toiselle vanhemmalle tulee yksinhuoltajuus. Tällöin vain toinen vanhemmista on huoltaja, jolloin hän voi tehdä yksin kaikki lasta koskevat päätökset esim. hoidosta, asuinpaikasta ja terveydenhuollosta.

Lapsen asuminen:

Lapsella voi olla vain yksi virallinen asuinpaikka. Erotilanteessa vanhempien tulee ratkaista, kumman vanhemman luona lapsi asuu. Lapsen asuinpaikan mukaan määräytyy muun muassa päivähoitopaikka ja lähikoulu.

Lapsen tapaamisoikeus:

Kun vanhemmat asuvat erillään, on lapsella oikeus edelleen tavata ja pitää yhteyttä siihen vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Vanhemmat voivat sopia lapsen tapaamisista joko keskenään tai kirjallisesti lastenvalvojan vahvistamalla sopimuksella. Jos vanhemmat eivät pääse yksimielisyyteen, voi asian viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Toimi näin

Lastenvalvojille on soittoaika ma - to 10.00 - 11.00 (asiakasvastaanotto ajanvarauksella).

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiilinjärven kunta
Palvelusta vastaaSiilinjärven kunta
Alue Siilinjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siilinjärven kunta
Päivitetty: 6.3.2020