suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tornion kaupunki

Lapsen huolto, asuminen, tapaaminen ja elatus

  • Palvelu
  • Tornio
  • Julkinen palvelu

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen huoltaja on lapsen äiti, mutta vanhemmilla on mahdollisuus sopia lapsen yhteishuollosta. Lastenvalvoja vahvistaa yhteishuoltosopimuksen sen jälkeen, kun maistraatti on vahvistanut isyyden.

Vanhempien tulee aina ensin ratkaista kumman vanhemman luona lapsi asuu. Ennen lastenvalvojan tapaamista vanhempien on hyvä keskustella etukäteen lastaan koskevia sopimusasioita. Tapaamissopimuksen tavoitteena on turvata lapselle säännöllinen yhteydenpito siihen vanhempaan, jonka luona lapsi ei asu.

Lapsen elatuksesta vastaavat lapsen vanhemmat. Se lapsen vanhemmista, jonka luona lapsi ei asu, on velvollinen maksamaan elatusapua. Elatusapu sovitaan vanhempien välisellä sopimuksella lastenvalvojan luona ja sopimuksen vahvistaa lastenvalvoja. Mikäli vanhemmat eivät pääse keskenään sopimukseen, asian ratkaisee viime kädessä käräjäoikeus jomman kumman vanhemman hakemuksesta. Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollinen ei pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota on erikseen haettava.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTornion kaupunki
Palvelusta vastaaTornion kaupunki
Alue Tornio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tornion kaupunki
Päivitetty: 27.1.2020