suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lapsen huolto, asuminen, tapaaminen ja elatus

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lapsen huoltaja tekee lasta koskevat päätökset ja vain huoltajalla on oikeus saada lasta koskevia tietoja viranomaisilta. Jos lapsi syntyy avioliitossa, hänen molemmat vanhempansa ovat hänen huoltajiaan. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, vain äiti on lapsen huoltaja, elleivät vanhemmat tee sopimusta yhteishuollosta.

Jos vanhemmat eroavat, heidän tulee sopia lastensa huollosta, asumisesta ja tapaamisista. Vanhemmat voivat sopia näistä asioista keskenään tai he voivat neuvotella niistä lastenvalvojan luona, perheneuvolassa, perheasianneuvottelukeskuksessa tai pyytää perheasioiden sovittelua.

Vanhemmat voivat pyytää tekemänsä sopimuksen vahvistamisen lastenvalvojalta. Myös käräjäoikeus voi antaa sopimusta vastaavan päätöksen avioeron liitännäisvaatimuksena. Sekä lastenvalvojan vahvistama sopimus että käräjäoikeuden päätös lasten huollosta, asumisesta ja tapaamisista ovat täytäntöönpanokelpoisia.

Vanhemmat vastaavat lapsensa elatuksesta oman kykynsä mukaan.

Elatusavun määrä ja suorittamistapa vahvistetaan joko vanhempien keskinäisellä sopimuksella tai tuomioistuimen tuomiolla. Maksamaton elatusapu voidaan ulosmitata elatusvelvolliselta. Aiemmin vahvistettu elatusapu voidaan muuttaa joko vanhempien keskinäisellä sopimuksella tai tuomioistuimen tuomiolla. Elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet ovat vahvistamisen jälkeen muuttuneet olennaisesti.

Elatustuki turvaa alaikäisen lapsen oikeuden riittävään elatukseen silloin, kun lapsen molemmat vanhemmat eivät osallistu hänen elatukseensa. Elatustuen maksamisesta vastaa Kansaneläkelaitos.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 23.9.2021