suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Lapsen elatusavun vahvistaminen

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Alue: Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kieli: suomi

Isyyden vahvistaminen, huolto- ja tapaamissopimukset, elatussopimukset sekä kaikkiin edellisiin liittyvä ohjaus ja neuvonta. Lastenvalvojapalveluiden tarkoituksena on edistää lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa ja valvoa siitä seuraavien lapsen oikeuksien toteutumista sekä tukea vanhempia lapsioikeudellisiin asioihin liittyvissä neuvotteluissa.

Lapsioikeudellisia asioita (asuminen, huolto- ja tapaamisoikeus, elatus, käräjäoikeuden vaatimat olosuhdeselvitykset, isyyden vahvistaminen) hoitaa lastenvalvoja.

Lastenvalvojan kautta järjestetään käräjäoikeuden päättämät ja lastenvalvojan vahvistamat valvotut ja tuetut tapaamiset sekä valvotut vaihdot.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.


Palvelun toteuttaa: 
SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka