suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Vanhemmat voivat sopia elatusavun määrästä keskenään, joko suullisesti tai kirjallisesti. Jotta sopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen, tulee se laatia kirjallisesti oikeusministeriön vahvistaman kaavan mukaisella lomakkeella. Lastenvalvoja vahvistaa sopimuksen. Jos vanhemmat eivät pääse keskenään sovintoon lapsen elatuksesta, he voivat hakea tuomioistuimen ratkaisua asiaan käräjäoikeudesta.

Vanhe ...

Toimi näin

Ota yhteyttä neuvonta ja ajanvarausasioissa Itä-Uudenmaan perheoikeudelliseen yksikköön puhelimella tai sähköpostilla. Lisätietoa ja mahdolliset poikkeusajat löydät Porvoon Itä-Uudenmaan perheoikeudellisen yksikön kotisivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi sen hyvinvointialueen lastenvalvojalle, jolla lapsen kotikunta sijaitsee.

Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan hyvinvointialueella, jossa elatusvelvollisen kotikunta sijaitsee. Asiassa neuvoo ja auttaa lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Palvelun toteuttaa

Sipoon kunta

Palvelusta vastaa

Sipoon kunta
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 24.10.2022