suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siilinjärven kunta

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Siilinjärvi
  • Julkinen palvelu

Lain mukaan lapsella on oikeus saada elatusta vanhemmiltaan. Jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsensa elatuksesta tai lapsi ei asu vanhempansa luona, niin vanhemmat voivat sopia elatusavusta. Lapsen elatusavun suuruus määräytyy lapsen elatuksen tarpeen ja vanhempien maksukyvyn mukaan. Jos esimerkiksi toisella vanhemmalla on parempi taloudellinen asema, kuuluu tälle vanhemmalle myös korkeampi elatusvastuu. Elatussopimusta tehdessä lastenvalvoja esittää elatusapusuosituksen, joka on laskettu oikeusministeriön antaman ohjeen mukaisesti.

Vanhemmilla on kuitenkin tietyissä rajoissa elatusasioissakin sopimusvapaus. Vanhemmat sopivat elatusavun määrästä elatussopimuksella, jonka lastenvalvoja voi vahvistaa silloin, kun katsoo sen olevan lapsen edun mukainen ja vanhemmat ovat elatusavusta yksimielisiä.

Vanhemmat voivat halutessaan hakea elatuksesta tuomioistuimen päätöksen ja tuomioistuimesta voi hakea päätöksen elatusavusta myös silloin, kun siitä ei synny yksimielisyyttä.

Toimi näin

Lastenvalvojille soittoaika on ma - to kello 10.00 - 11.00 (asiakasvastaanotto ajanvarauksella).

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiilinjärven kunta
Palvelusta vastaaSiilinjärven kunta
Alue Siilinjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siilinjärven kunta
Päivitetty: 10.3.2022