suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ranuan kunta

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Ranua
  • Julkinen palvelu

Sosiaalitoimisto auttaa vanhempia lapsen elatuksesta sopimisessa.

Jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta tai lapsi ei asu hänen luonaan pysyvästi, lapselle voidaan vahvistaa elatusapu joko vanhemman allekirjoituksella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Elatusavun suuruus riippuu vanhempien tuloista, lapsimäärästä ja osallistumisesta elämään. Elatuskykyä ja elatusavun määrää arvioidaan vanhempien tapaamisessa sosiaalitoimistossa.

Toimi näin

Ota yhteyttä puhelimitse sosiaalitoimistoon lastenvalvojaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRanuan kunta
Palvelusta vastaaRanuan kunta
Alue Ranua
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ranuan kunta
Päivitetty: 21.7.2020