suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Paimion kaupunki

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Paimio
  • Julkinen palvelu

Lapsella on oikeus saada riittävä elatus vanhemmiltaan. Elatusvastuu jakautuu vanhempien kesken maksukyvyn mukaan.

Erotilanteessa tai isyydenselvityksen yhteydessä tehdään elatussopimus, jonka lastenvalvoja vahvistaa. Apuna elatusavun määrittelemisessä käytetään oikeusministeriön elatusapuohjetta ja tehdään laskelmat sen pohjalta. Elatussopimus on vanhempien keskinäinen sopimus, mutta sopimusta vahvistaessaan lastenvalvoja arvioi, onko sopimus kohtuullinen sekä lapsen että molempien vanhempien kannalta.

Mikäli vanhemmat eivät pääse yhteisymmärrykseen lapsen elatuksesta, lähihuoltaja voi viedä asian tuomioistuimeen.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPaimion kaupunki
Palvelusta vastaaPaimion kaupunki
Alue Paimio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Paimion kaupunki
Päivitetty: 4.2.2021