suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eronne yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta.

Jos asutte erillään, kannattaa virallistaa muualla asuvan vanhemman elatusvastuu lastenvalvojan luona tehtävällä elatussopimuksella. Elatusavun määrä ja sen suorittamistapa vahvistetaan sopimuksella tai tuomiolla.

Toimi näin

Ota yhteyttä Oulun Omahoito -palvelulla lastenvalvojaan. Voit kysyä myös neuvoa ja ohjausta sekä varata ajan puhelimitse. Katso yhteystiedot linkistä "Lastenvalvojien yhteystiedot".

Osallistukaa lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä lapsen vanhempina. Jos asutte eri paikkakunnilla, eikä teillä ole mahdollista asioida yhdessä, asioikaa molemmat oman kotikunnan lastenvalvojan luona.

Kenelle ja millä ehdoin

Lapselle voidaan lapsen elatuksesta annetun lain mukaan vahvistaa suoritettavaksi elatusapua, jos lapsi ei asu pysyvästi vanhempansa luona eikä vanhempi muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 29.5.2019