suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nokian kaupunki

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Nokia
  • Julkinen palvelu

Erotilanteessa vanhempien tulee päättää lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisiin ja elatukseen liittyvistä asioista. Kaikista näistä asioista voidaan tehdä sopimus lastenvalvojan luona. Vanhemmat määrittelevät keskenään sopimusten sisällön ja lastenvalvoja kirjaa sopimukset määrämuotoon sekä vahvistaa sopimukset. Vanhemmat voivat jättää asian myös tuomioistuimen päätettäväksi. Mikäli vanhemmat eivät keskenään pääse yksimielisyyteen lapsen/lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisiin ja elatukseen liittyvistä asioista, tulee asia saattaa käräjäoikeuden päätettäväksi ns. riita-asiana.

Toimi näin

Ajan voi varata lastenvalvojalle puhelimitse puh. 050 3958744 ma-pe klo 11-12. Myös sähköpostiin voi jättää soittopyynnön ajanvaraukseen liittyen.

Kenelle ja millä ehdoin

Erotilanne ja/tai lapsen elatusavun määrittäminen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNokian kaupunki
Palvelusta vastaaNokian kaupunki
Alue Nokia
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nokian kaupunki
Päivitetty: 6.5.2019