suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kemijärven kaupunki

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Kemijärvi
  • Julkinen palvelu

Vanhempien asuessa erillään elatusavusta on hyvä sopia kirjallisesti. Silloin sitä voidaan hakea myös ulosottoteitse, jos elatusavun maksaminen laiminlyödään. Kirjallinen sopimus tehdään lastenvalvojan luona, mikäli sopimukseen ei päästä, asia voidaan viedä tuomioistuimen päätettäväksi.

Elatussopimuksella vanhemmat sopivat elatusavun suuruudesta. Elatusavun suuruus riippuu lapsen elatuksen tarpeesta ja vanhempien maksukyvystä siten, että paremmassa taloudellisessa asemassa olevalla vanhemmalla on suurempi elatusvastuu. Lastenvalvoja voi arvioida elatusavun suuruuden oikeusministeriön antamien ohjeiden perusteella.

Elatussopimuksella vahvistettua elatusapua, kuten myös oikeuden määräämää elatusapua voidaan tietyin edellytyksin muuttaa uudella sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Toimi näin

Olkaa yhteydessä Kemijärven kaupungin perhepalveluiden johtavaan sosiaalityöntekijään.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKemijärven kaupunki
Palvelusta vastaaKemijärven kaupunki
Alue Kemijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kemijärven kaupunki
Päivitetty: 4.11.2020