suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Haapaveden kaupunki

Lapsen elatusavun vahvistaminen

  • Palvelu
  • Haapavesi
  • Julkinen palvelu

Lapsella ja nuorella on lain mukaan oikeus vanhempien vastaamaan elatukseen aina 18-vuotiaaksi. Jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta tai lapsi ei asu hänen luonaan pysyvästi, lapselle voidaan vahvistaa elatusapu joko vanhemman allekirjoituksella tai tuomioistuimen päätöksellä. Elatusavun suuruus riippuu vanhempien tuloista, lapsimäärästä ja osallistumisesta elämään.

Lisätietoja lapsen elatusapuihin liittyvissä asioissa saat kunnan lastenvalvojalta.

Toimi näin

Varaa aika lasten elatusapuun liittyvissä asioissa lastenvalvojalle neuvonnan numerosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan elatusvelvollisen kotikunnassa. Asiassa neuvoo ja auttaa kunnan lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHaapaveden kaupunki
Palvelusta vastaaHaapaveden kaupunki
Alue Haapavesi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Haapaveden kaupunki
Päivitetty: 19.5.2020