suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Viitasaaren kaupunki

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laboratoriokokeisiin tullaan lääkärin tai hoitajan lähetteellä. Kokeisiin valmistautumisohjeet saat lähetteen tekijältä tai laboratoriosta.

Näytteitä otetaan arkisin klo 7-13, klo 13 jälkeen otetaan vain kiireellisiä näytteitä. Keskussairaalan lähetteellä kokeisiin tulee saapua viimeistään klo 9.30.

Laboratoriotutkimuksiin voi varata ajan joko vastaanottoavustajilta, laboratoriosta tai työterveyshuollosta. Jos et ole varannut aikaa, kokeisiin pääsee vuoronumerolla. Lisäksi seuraaviin tutkimuksiin tulee aina varata aika joko laboratoriosta tai vastaanottoavustajalta: sokerirasitus, spirometria ja prick-testit.

Jos sinulle on määrätty vuorokausirekisteröinti, laboratoriohenkilöstö ilmoittaa tutkimusajasta sinulle puhelimitse.

Laboratoriotuloksia voi tiedustella kokeet määränneestä yksiköstä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

http://www.viitasaari.fi/filebank/6940-Perusturvanhinnasto2017.pdf

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaViitasaaren kaupunki
Palvelusta vastaaViitasaaren kaupunki
Alue Pihtipudas, Viitasaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Viitasaaren kaupunki
Päivitetty: 29.11.2019