suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan keskussairaala

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laboratoriossa otamme näytteitä lähetteiden perusteella ja teemme niistä lääkärin pyytämät tutkimukset. Lähetteen saaneet asiakkaat voivat valita näytteenottopaikan seitsemästä eri laboratoriosta, jotka sijaitsevat keskussairaalassa Hietalahdessa ja terveysasemalla Tammikaivontiellä sekä Laihialla, Vähässäkyrössä, Kristiinankaupungissa, Maalahdessa ja Korsnäsissä. Laboratorioihin voi varata ajan etukäteen Nettilab-palvelussa, jolloin laboratorioon ei tarvitse jonottaa. Näytteenottoon pääsee Vaasan keskussairaalassa myös ilman ajanvarausta ja muissa näytteenottopaikoissa ainoastaan ajanvarauksella.

Näytteiden tutkiminen tapahtuu pääasiassa Vaasan keskussairaalan laboratoriossa. Erityistutkimuksia varten joudumme lähettämään näytteitä myös muihin laboratorioihin, jolloin vastauksen saaminen voi kestää pidempään. Lääkärisi saa kuitenkin sähköisesti kaikki laboratoriotulokset heti, kun ne valmistuvat. Lääkärisi on vastuussa tulosten kertomisesta sinulle.

Henkilökuntamme koostuu monista eri ammattilaisista vaikkakin kohtaat lähinnä näytteenottajiamme. Pyrimme kaikki osaltamme tuottamaan sujuvaa ja hyödyllistä palvelua sinulle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palveluihin pääsee lähetteellä.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Palvelusta vastaaVaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Alue Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vöyri
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vaasan keskussairaala
Päivitetty: 24.1.2020