suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Taivalkosken kunta

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • Taivalkoski
  • Julkinen palvelu

Laboratorion analyysivalikoimaan kuuluu monenlaisia tutkimuksia mm. perusverenkuva, tulehdusparametrit (La ja CRP), virtsanäytteet, maksan, haiman, munuaisten, sydämen ja nestetasapainon tilaa kuvaavia tutkimuksia.

Vastausten antaminen sovitaan erikseen lääkärin tai hoitajan kanssa vastaanottokäynnin yhteydessä.

Toimi näin

Lähetteen saatuasi varaa aika laboratorioon NordLabin ajanvarausjärjestelmästä. Mikäli ajanvaraaminen netissä ei onnistu, voit myös varata ajan laboratorioon keskitetystä ajanvarausnumerosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratorionäytteitä otetaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä, mutta myös sairaanhoitajat voivat tarvittaessa määrätä laboratoriotutkimuksia.

Palvelu on maksuton.

Yksityislääkärin lähetteellä otetut näytteet ovat maksullisia. Muusta maksutoiminnasta löytyy lisää palvelutuottajan internetsivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaTaivalkosken kunta
Alue Taivalkoski
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Taivalkosken kunta
Päivitetty: 2.12.2020