suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laboratoriotutkimukseen tarvitset aina lääkärin tai hoitajan tekemän laboratoriotutkimuspyynnön eli laboratoriolähetteen.

Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvita ajanvarausta.

Pyynnön tehnyt hoitaja tai lääkäri ohjeistaa sinua, jos sinun tulee varata laboratoriotutkimusaika. Hän ohjeistaa sinua myös, miten saat tietoosi laboratoriotulokset.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Yksityislääkärin tai yksityisen terveydenhuoltoyksikön lähetteellä tehtävistä laboratoriotutkimuksista, jotka eivät ole osa muuta laskutettavaa hoito-käyntiä, peritään enintään palveluntuottamisesta aiheutuvia kustannuksia vastaava maksu erillisen hinnaston mukaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaSoTe kuntayhtymä
Palvelun toteuttaaSoTe kuntayhtymä
Alue Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Päivitetty: 27.6.2019