suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Someron kaupunki

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • Somero
  • Julkinen palvelu

Laboratorion näytteenotto on avoinna ma-pe klo 7-11

Tutkimuksia tehdään oman terveyskeskuslääkärin määräyksestä. Somerolaiset voivat tulla myös yksityislääkärin lähetteellä, josta peritään 40 euron käyntimaksu. 

Näytteenottoajan voi varata laboratoriosta ma-pe klo 12-13 puh. 044 7792 534. Näytteenottoon voi myös tulla klo 7-11 jonottamaan vuoronumerolla.

Aamun ensimmäiset tunnit varaamme erityisesti niille asiakkaille, joille tehtävät tutkimukset vaativat ravinnottaoloa (tutkimuksen edessä kirjain f, esim. fP-Gluk). Jos käytte laboratoriossa MAREVAN -hoidon seurantatutkimuksessa, tulettehan näytteenottoon aamuruuhkan jälkeen, sillä P-INR -tutkimus ei vaadi aamunäytteenottoa eikä ravinnottaoloa.

Terveyskeskuksen asiakkaiden tutkimustulokset ovat tiedusteltavissa lääkäreiden puhelintunneilla. Aika puhelintunneille varataan terveyskeskuksen vastaanotolta

    

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSomeron kaupunki
Palvelusta vastaaSomeron kaupunki
Alue Somero
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Someron kaupunki
Päivitetty: 17.1.2020