suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Laboratoriopalvelut

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Rovaniemen kaupunki
Alue: Rovaniemi
Palvelun kielet: suomi, englanti

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä.


Toimi näin

Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidontarpeenarviointia varten. Lääkäri tai hoitaja ohjelmoi tarpeelliset kokeet, saat samalla tarvittavat valmistautumisohjeet näytteenantoa varten. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua. Saatuaan lähetteen, asiakas varaa itse ajan näytteenantoa varten puhelimitse tai sähköisesti. Yleensä asiakas itse soittaa vastauksia terveysasemlta ellei toisin ole sovittu. Vastaukset näkyvät myös Omakannassa.


Kenelle ja millä ehdoin

Näytteenotto vaatii aina lähetteen lääkäriltä tai hoitajalta.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.


Palvelun toteuttaa: Nordlab (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)