suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laboratoriossamme otetaan verinäytteitä ja sydänfilmejä sekä tutkitaan mm. veri-, virtsa-, uloste- sekä bakteriologisia näytteitä.

Laboratorio sijaitsee Malmin sosiaali- ja terveyskeskuksessa Pietarsaaressa sekä Uudenkaarlepyyn hyvinvointikeskuksessa. Lisäksi meillä on näytteenottopisteet Ähtävän, Pännäisten ja Luodon hyvinvointiasemilla.

Laboratoriossa voidaan ottaa myös muiden sairaaloiden määräämiä tutkimuksia.

Laboratorio kuuluu Fimlab laboratorioihin.

Toimi näin

On tärkeää, että valmistaudut näytteenottoon ohjeiden mukaisesti. Valmistautumisohjeet saat omasta hoitoyksiköstäsi. Kotona otettavia virtsa- ja ulostenäytteitä varten voit noutaa laboratoriosta näyteastian ja näytteenotto-ohjeet. Toisinaan myös hoitoyksikkö voi antaa sinulle näytteenottotarvikkeet.

Malmin ja Uudenkaarlepyyn laboratorioihin voit varata ajan näytteenottoon tai tulla ilman ajanvarausta.

Ajan voit varata sähköisesti internetissä. Ajan varattuasi voit tulla suoraan laboratorion odotustilaan, josta sinut kutsutaan näytteenottoon. Vuoronumeroa tai erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

Ajan varaaminen on pakollista tullessasi sokerirasitustutkimukseen.

Ota aina mukaan Kela-kortti tai vastaava kun tulet laboratorioon.

Vuoronumeron otat vain saapuessasi ilman ajanvarausta, jolloin sinua palvellaan vuoronumeron mukaisessa järjestyksessä. Laboratoriossamme on usein jonoa aamuisin ennen klo 10.

Tulethan näytteenottoon hyvissä ajoin ennen klo 10, mikäli sinulla on laboratoriolähete Vaasan keskussairaalasta. Mainitse myös laboratorion kansliaan ilmoittautuessasi tai ajanvarauksella tullessasi suoraan näytteenottajalle, että sinulla on lähete Vaasasta.

Sydänfilmitutkimuksiin (EKG) tullessasi voit tulla odottamaan vuoroasi EKG-tilojen odotushuoneeseen ASTA. Sydänfilmin ottoon ei toistaiseksi ole mahdollista varata aikaa etukäteen. Uudessakaarlepyyssä otetaan sydänfilmit sairaanhoitajien vastaanotolla. Voit varata ajan sydänfilmin ottamista varten soittamalla Uudenkaarlepyyn puhelinneuvontaan, arkisin.

Voit jättää kotona otetut näytteet laboratorion kanslian ilmoittautumiseen ilman ajanvarausta ja vuoronumeroa. Mikäli olet tulossa näytteenottoon ajanvarauksella, voit antaa kotona ottamasi näytteet näytteenottajalle.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratoriotutkimuksiin tarvitset aina lääkärin tai sairaanhoitajan lähetteen.

Palvelu on maksuton.

Tutkimukset ovat sinulle maksuttomia, lukuun ottamatta yksityislääkärin lähetteellä tehtäviä tutkimuksia.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Alue Luoto, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Päivitetty: 3.8.2020