suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Peruspalvelukuntayhtymä Kallio

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laboratoriotutkimuksia käytetään sairauksien osoittamiseen, hoidon vaikuttavuuden arviointiin sekä terveyden edistämiseen ja terveydentilan seurantaan. Sinun tulee valmistautua laboratoriotutkimuksiin saamiesi ohjeiden mukaisesti. Laboratoriossa otetaan lähetteessä määrätyt näytteet, jotka analysoidaan ja joiden tulokset vastataan hoitoyksikköön. Näytetutkimuksissa analysoidaan erilaisia näytemateriaaleja (esim. veri- ja virtsanäytteet) ja potilastutkimuksissa tutkitaan potilaan elimistön toimintaa (esim. sydänfilmi, spirometria).

Toimi näin

Laboratoriotutkimukset voivat vaatia sinulta ennakkovalmisteluja. Esimerkiksi syöminen, juominen, tupakointi, lääkkeiden nauttiminen tai fyysinen rasitus voivat estää tutkimusten suorittamisen. Noudata saamiasi ohjeita ja kysy tarvittaessa valmistautumisohjeet tutkimuksiin lähettävältä taholta.

Voit varata ajan Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan laboratorioihin Nettiajanvarauksen kautta. Se vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla.

Saavu laboratorioon 15 min ennen ajanvarausaikaasi.

Perjantaisin otetaan muihin laboratorioihin lähteviä näytteitä rajoitetusti. Oulun yliopistollisen sairaalan, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ja Oulaskankaan aluesairaalan tilaamat tutkimukset tulisi ottaa klo 12.00 mennessä. Raahen aluesairaalan tilaamia tutkimuksia ei voida ottaa perjantaisin.

Kenelle ja millä ehdoin

Henkilötietojen varmistamiseksi ja palvelun nopeuttamiseksi ota Kela-kortti mukaan asioidessasi laboratoriossa.

Laboratoriotutkimuksiin tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen. Laboratoriotutkimusten tulokset menevät siihen hoitoyksikköön, mistä olet saanut laboratoriolähetteen. Mikäli olet varannut vastaanottoajan lääkärille tai hoitajalle, kuulet tulokset vastaanoton yhteydessä.

Palvelu on maksuton.

Yksityisen lääkärin lähetteellä otetut tutkimukset laskutetaan asiakkaalta, ellei hänellä ole maksusitoumusta.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Palvelun toteuttaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Alue Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Peruspalvelukuntayhtymä Kallio
Päivitetty: 14.1.2020