suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulunkaaren kuntayhtymä

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan mm. veri-, virtsa- ja solunäytteitä. Laboratoriopalveluihin tarvitaan lähete.

Oulunkaaren kaikissa kunnissa on laboratorio terveysaseman yhteydessä.

Laboratorioajat tulisi varata ensisijaisesti Oulunkaaren Omahoito -palvelusta tai vaihtoehtoisesti puhelimitse vastaanoton ajanvarausnumerosta. Erikoissairaanhoidon määräämät laboratoriokokeet varataan puhelimitse vastaanoton ajanvarausnumerosta.

Ajan varaaminen Omahoidosta vaatii voimassa olevan laboratoriolähetteen. Jos et pysty varaamaan aikaa, olethan yhteydessä vastaanottoon Omahoito-palvelun kautta tai puhelimitse.

Laboratoriotulokset voi tarkistaa Omahoito- tai Omakanta-palvelusta tai lähettäneestä yksiköstä.

Toimi näin

Saat tarkemmat ohjeet lähetteen antaneelta lääkäriltä tai hoitajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratoriopalveluihin tarvitaan lähete. Aikaa varattaessa tai näytettä tuotaessa tulee varmistaa, että laboratoriolähete on tehty.

OYS:n tai L-PKS:n potilailla tulee olla lähettävän tahon näytetarrat tai lähete.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulunkaaren kuntayhtymä
Palvelusta vastaaOulunkaaren kuntayhtymä
Alue Ii, Pudasjärvi, Simo, Utajärvi, Vaala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulunkaaren kuntayhtymä
Päivitetty: 22.6.2021