suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapinlahden kunta

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • Lapinlahti
  • Julkinen palvelu

Laboratoriopalvelut tuottaa Itä-Suomen laboratoriokeskus ISLAB. Laboratorion näytteenotossa otetaan veri- ja virtsanäytteitä sekä tehdään sydänfilmi- ja spirometriatutkimuksia lääkärin tai hoitajan lähetteellä.

Toimi näin

Laboratoriopalvelut ovat saatavilla Lapinlahden terveyskeskuksessa ja Varpaisjärven terveysasemalla. Näytteenotto Lapinlahdella on arkisin klo 7.00 - 11.00 ja Varpaisjärvellä klo 7:30 - 10:30. Näytteenotto toimii ajanvarauksella ja vuoronumerolla (ajanvaraus suositeltavaa). Spirometria / bronkodilataatiotutkimukset tehdään ainoastaan ajanvarauksella.

Asiakas voi varata ajan laboratorion näytteenottoon (veri- ja virtsakokeet, spirometria, sydänfilmi) internetin kautta (http://www.islab.fi/ajanvaraus) tai puhelimitse soittamalla laboratorion ajanvarausnumeroon arkipäivisin klo 12.00-14.00. Sähköinen ajanvarauspalvelu on avoinna 24 h/vrk, ja se on asiakkaalle maksuton.

Tutkimuspyynnön tehnyt lääkäri tai hoitaja ohjeistaa, miten saatte tietoonne tutkimustulokset. Kun laboratoriokokeiden tulokset on katsottu terveydenhuollossa, ne ovat nähtävillä Omakanta -palvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratoriotutkimuksiin tarvitaan lääkärin tai hoitajan tekemä laboratoriotutkimuspyyntö.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapinlahden kunta
Alue Lapinlahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lapinlahden kunta
Päivitetty: 3.1.2020