suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kittilän kunta

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • Kittilä
  • Julkinen palvelu

Terveyskeskuksen laboratoriossa otetaan ja analysoidaan veri-, virtsa- uloste- ym. näytteitä. Laboratoriopalvelut ovat avoimia kuntalaisille. Yksityislääkärin lähetteellä tutkimukset ovat maksullisia.

Tutkimme myös ulkopaikkakuntalaisten näytteitä, esim. Marevan-hoidon INR-kontrollit. Kun mukana on maksusitoumus omalta kunnalta tai hoitosuunnitelma, esim. Marevankortti, asiakkaalta ei mene maksua. Muussa tapauksessa asiakas maksaa tutkimukset itse. Hintaan sisältyy näytteenotto ja kokeen analysointi, tulokset asiakas huolehtii omalle hoitajalle tai lääkärille.

Laboratorio avoinna ma - to klo 7.00 - 15.00 ja pe klo 7.00 - 13.00.

Toimi näin

Laboratorion näytteenotto toimii ajanvarauksella:

Jos teillä on lähete, voitte käyttää laboratorion sähköistä ajanvarausta ja varata kalenterista teille sopivan näytteenottoajan. Jos sopivaa aikaa ei löydy tai on jotain kysyttävää tutkimuksista, voitte soittaa ma-pe 13.00–15.00, puh. 0400 356 475.

Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin, esim. paastonäytteet ym.

Spirometria-tutkimuksia tehdään ma-to klo 13–15, spirometria-ajan varaa hoitaja (vastaanotto tai laboratorio).

Laboratoriokokeiden tuloksia voitte tiedustella tutkimuksiin lähettäneen lääkärin vastaanottohoitajalta tai oman alueen terveydenhoitajalta. Päivystykselliset laboratoriotulokset voi tiedustella poliklinikan sairaanhoitajalta. Laboratorio ei anna tuloksia suoraan asiakkaalle.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratoriopalveluihin tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen. Lähetteessä määritellään, mitä näytteistä tutkitaan.

Yksityislääkärin lähetteellä määrätyt tutkimukset ovat maksullisia.

Palvelu on maksuton.

Yksityislääkärin lähetteellä tehtävistä laboratoriotutkimuksista peritään Nordlapin hinnaston mukainen maksu sekä näytteenotto 10 euroa/kerta.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKittilän kunta
Palvelusta vastaaKittilän kunta
Alue Kittilä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kittilän kunta
Päivitetty: 3.4.2020