suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tutkimukset tehdään Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteissä.

Toimi näin

Ajanvarauksen laboratoriotutkimuksiin voit tehdä mihin tahansa Fimlabin Keski-Suomen alueen toimipisteeseen. Joissakin toimipisteissä tutkimuksia tehdään myös ilman ajanvarausta.

Jos sinusta on määrätty otettavaksi kiireetön sydänfilmi (EKG), tarkista omalta terveysasemaltasi otetaanko se terveysasemalla vai laboratorion toimipisteessä.

Tutkimustulosten kuulemiseksi varaa lääkärille tai sairaanhoitajalle puhelinaika oman terveysasemasi ajanvarauksesta. Sairaanhoitajalta voi tiedustella tutkimustuloksia ilman ajanvarausta tiettyinä aikoina. Yhteystiedot ja tarkemmat palveluajat löydät oman terveysasemasi nettisivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratoriotutkimuksiin tarvitaan lähete lääkäriltä tai sairaanhoitajalta.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Hankasalmi, Jyväskylä, Uurainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 15.5.2020