suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Janakkalan kunta

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • Janakkala
  • Julkinen palvelu

Laboratorio palvelee Tervakosken ja Turengin terveysasemilla Janakkalan kunnan alueen asukkaita. Laboratorio toimii yhteistyössä Fimlabin kanssa toteuttaen alueen muiden sairaaloiden pyytämiä tutkimuspyyntöjä (RAS, K-HKS, COXA, TAYS ja FIMLAB). Voit tulla näytteenottoon kumpaan tahansa laboratorioon niiden aukioloaikoina.

Toimi näin

Lähetteen laboratoriotutkimuksiin saat omalta lääkäriltäsi/hoitajaltasi tai alueen yhteistyösairaaloista. Otathan saamasi paperilähetteen mukaan näytteenottoon tullessasi. Kiireellisissä asioissa ota ensin yhteyttä omaan hoitajaasi puhelinaikoina tai päivystykseen lähetteen varmistamiseksi ja palvelun jouduttamiseksi.

Varaa aina etukäteen aika papa- ja sieninäytteisiin sekä sokerirasitukseen laboratoriosta. Viivakoodillinen henkilökortti (kela-/ajokortti) nopeuttaa asiointia. Ota kortti valmiiksi esille.

Kenelle ja millä ehdoin

Laboratorioon tarvitaan aina lähete, eikä siellä oteta näytteitä yksityislääkärin lähetteellä.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJanakkalan kunta
Palvelusta vastaaJanakkalan kunta
Alue Janakkala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Janakkalan kunta
Päivitetty: 22.1.2020