suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä

Laboratorio

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Näytteenottoon tarvitaan aina lähete. Laboratorionäytteitä otetaan pääterveysasemalla kaikkina arkipäivinä, sivuterveysasemilla tiettyinä viikonpäivinä. Palvelu on maksuton julkisen terveydenhuollon lähetteillä. Yksityisen lääkärin lähettämät tutkimukset ovat maksullisia.

Toimi näin

Laboratorio toimii ajanvarauksella. Aika varataan terveyskeskuksen keskuksen numerosta tai terveysasemien aulahoitajilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Palvelun toteuttaaPöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Alue Aura, Pöytyä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Päivitetty: 18.6.2019