suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Peruspalvelukuntayhtymä Kallio

Laboratorio

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laboratoriotutkimuksia käytetään sairauksien osoittamiseen, hoidon vaikuttavuuden arviointiin sekä terveyden edistämiseen ja terveydentilan seurantaan. Tarvitset laboratoriokäynnille lääkärin tai hoitajan lähetteen. Laboratoriotutkimusten tulokset menevät siihen hoitoyksikköön, mistä olet saanut laboratoriolähetteen. Mikäli olet varannut vastaanottoajan lääkärille tai hoitajalle, kuulet tulokset vastaanoton yhteydessä.

Laboratoriossa otetaan esimerkiksi veri- ja virtsanäytteitä ja tutkitaan elimistön toimintaa (esim. sydänfilmi, spirometria).

Henkilötietojen varmistamiseksi ja palvelun nopeuttamiseksi ota Kela-kortti mukaan asioidessasi laboratoriossa.

Toimi näin

Laboratoriotutkimukset voivat vaatia sinulta ennakkovalmisteluja. Esimerkiksi syöminen, juominen, tupakointi, lääkkeiden nauttiminen tai fyysinen rasitus voivat estää tutkimusten suorittamisen. Noudata saamiasi ohjeita ja kysy tarvittaessa valmistautumisohjeet tutkimuksiin lähettävältä taholta.

Voit varata ajan Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan laboratorioihin nettiajanvarauksen kautta. Se vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla.

Saavu laboratorioon 15 min ennen ajanvarausaikaasi.

Perjantaisin otetaan muihin laboratorioihin lähteviä näytteitä rajoitetusti. Oulun yliopistollisen sairaalan, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ja Oulaskankaan aluesairaalan tilaamat tutkimukset tulisi ottaa klo 10.00 mennessä. Raahen aluesairaalan tilaamia tutkimuksia ei voida ottaa perjantaisin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Yksityisen lääkärin lähetteellä otetut tutkimukset laskutetaan asiakkaalta, ellei hänellä ole maksusitoumusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Palvelusta vastaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Alue Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Peruspalvelukuntayhtymä Kallio
Päivitetty: 30.3.2021