suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Laboratorio

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Paraisten kaupunki
Alue: Parainen
Palvelun kielet: suomi, ruotsi

Laboratorio sijaitsee Paraisten terveysasemalla. Laboratoriossa otetaan näytteitä, analysoidaan näytteet, suoritetaan EKG-tutkimuksia, bronkodilataatioita, spiro-tutkimuksia, sekä hoidetaan PAPA-joukkoseulontaa. Laboratoriopalvelut ovat avoimia kuntalaisille sekä ulkopaikkakuntalaisille oman kunnan maksusitoumuksella tai hoitosuunnitelmalla. Saariston terveysasemilla ei ole erillistä laboratoriota, mutta terveysasemien sairaanhoitajat ottavat laboratorionäytteitä.


Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.


Palvelun toteuttaa: 
Paraisten kaupunki