suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Parkanon kaupunki

Lääkinnällisen kuntoutuksen palvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lääkinnällinen kuntoutus on neuvontaa, tutkimuksia, toimintakykyä parantavaa hoitoa, apuvälineitä, sopeutumisvalmennusta tai kuntoutusohjausta. Parkano-Kihniö yhteistoiminta-alueella lääkinnällisen kuntoutuksen asioita käsittelee lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmä, jolle voi osoittaa vapaamuotoisen hakemuksen, johon sisältyy lääkärinlausunnot yms. asiakirjat joilla asiakas haluaa hakemustaan perustella. Esityksen työryhmälle voi tehdä myös fysioterapeutti, terveydenhoitaja tai muu asiakkaan asiaa käsittelevä terveydenhuollon ammattihenkilö. Lääkinnällisen kuntoutuksen päätökset perustuvat aina yksilölliseen harkintaan. Pääasiallinen peruste on vaikutus asiakkaan toimintakykyyn. Osa lääkinnällisen kuntoutuksen palveluista tuotetaan Kolmostien Terveys Oy:n omana toimintana, osa hankitaan ostopalveluina.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveyskeskukset ja sairaalat järjestävät lääkinnällistä kuntoutusta, joka on osa sairaanhoitoa. Lääkinnällinen kuntoutus voi olla neuvontaa, tutkimuksia, työ- tai toimintakykyä parantavaa hoitoa, apuvälineitä, sopeutumisvalmennusta tai kuntoutusohjausta. Lääkinnällistä kuntoutusta voidaan antaa esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville, mielenterveysongelmaisille ja vammaisille. Kuntoutuksen tarkoitus on parantaa kuntoutettavan vointia, toimintakykyä ja suoriutumista työssä ja/tai muussa elämässä.

Kuntoutusta voivat saada terveyskeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon potilaat, joiden lääkäri arvioi hyötyvän kuntoutuksesta.

Kuntoutusta järjestävät kuntien lisäksi muun muassa Kela, vakuutusyhtiöt, työterveyshuolto, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Kuntoutuspalveluista voidaan periä asiakasmaksuja. Kela voi korvata osan lääkärin määräämästä, yksityiseltä palveluntuottajalta ostetusta kuntoutuksesta. Vakuutusyhtiöt korvaavat omien asiakkaidensa lääkinnällisen kuntoutuksen kulut.

Perustiedot

Palvelusta vastaaParkanon kaupunki
Alue Kihniö, Parkano
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Parkanon kaupunki
Päivitetty: 20.12.2019