suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Lääkinnällisen kuntoutuksen palvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kangasala järjestää lääkinnällistä kuntoutusta niin kaupungin omana työnä kuin ostopalveluinakin. Lääkinnällistä kuntoutusta ovat fysio-, puhe- ja toimintaterapia, neuropsykologinen kuntoutus, lymfaterapia sekä apuvälinetyö. Lääkinnällistä kuntoutusta myönnetään pitkäaikaisissa tai pysyvissä sairauksissa. Lääkinnällisen kuntoutuksen ja apuvälineiden myöntämisperusteena toimii lääketieteelliset ja toimintakyvyn tukemiseen liittyvät perusteet. Edellytyksenä on voimassaoleva kuntoutussuunnitelma.

Lääkinnällisen kuntoutuksen päätökset tekee kuntoutustyöryhmä. Pyynnöt kuntoutustyöryhmälle tulevat lääkäreiltä perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta. Apuvälinepyynnöt tulevat lääkärin tekemän apuvälinetarvearvion pohjalta ja fysioterapeutin- tai toimintaterapeutin arvion pohjalta.

Toimi näin

Kuntoutussuunnitelma tehdään omalääkärin kanssa. Kuntoutussuunnitelma sisältää mahdollisen pyynnön terapioista tai apuvälinetarpeesta. Ajan omalääkärille voit varata OmaAseman puhelinnumerosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveyskeskukset ja sairaalat järjestävät lääkinnällistä kuntoutusta, joka on osa sairaanhoitoa. Lääkinnällinen kuntoutus voi olla neuvontaa, tutkimuksia, työ- tai toimintakykyä parantavaa hoitoa, apuvälineitä, sopeutumisvalmennusta tai kuntoutusohjausta. Lääkinnällistä kuntoutusta voidaan antaa esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville, mielenterveysongelmaisille ja vammaisille. Kuntoutuksen tarkoitus on parantaa kuntoutettavan vointia, toimintakykyä ja suoriutumista työssä ja/tai muussa elämässä.

Kuntoutusta voivat saada terveyskeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon potilaat, joiden lääkäri arvioi hyötyvän kuntoutuksesta.

Kuntoutusta järjestävät kuntien lisäksi muun muassa Kela, vakuutusyhtiöt, työterveyshuolto, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Kuntoutuspalveluista voidaan periä asiakasmaksuja. Kela voi korvata osan lääkärin määräämästä, yksityiseltä palveluntuottajalta ostetusta kuntoutuksesta. Vakuutusyhtiöt korvaavat omien asiakkaidensa lääkinnällisen kuntoutuksen kulut.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 2.12.2021