suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Lääkinnällisen kuntoutuksen palvelut

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Heinolan terveyskeskuksesta saat, joko lääkärin suosituksella tai ilman suositusta, lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja eli fysioterapiaa. Fysioterapeutti tekee sinulle arvion tilanteestasi ja ohjaa tarvittaessa lääkärin luo jatkohoitoon. Fysioterapia voi olla yksilö- tai ryhmämuotoista.  Tämä voi pitää sisällään neuvontaa, tutkimuksia, työ- tai toimintakykyä parantavaa ohjausta tai apuvälineitä.

Terveyskeskuksen fysioterapiassa voit osallistua voima- ja tasapainoryhmiin. Ryhmiin pääset osallistumaan yksilökäynnin kautta, missä arvioidaan ryhmän tarve ja oikea ryhmä johon voit osallistua (esim. fysioterapian ryhmä tai liikuntaneuvojan ryhmä). Fysioterapeutin ohjaamiin ryhmiin kaupungin uimahallin kuntosalilla voit päästä osallistumaan yksilökäynnin kautta.

Ryhmäjakso kestävät 10-12 vk. Yksilökäyntien määrän sinulle arvioi fysioterapeutti tarpeesi mukaan.

Mikäli lääkäri on antanut sinulle suosituksen lääkinnälliseen kuntoutukseen ja sinulla on sellainen sairaus tai vamma, mikä vaatii vaativampaa lääkinnällistä kuntoutusta, on sinulla mahdollisuus saada palveluseteli tällaiseen kuntoutukseen (esimerkiksi allasterapia tai lymfaterapia).

Toimi näin

Kun tarvitset ajan fysioterapeutille, soita fysioterapian numeroon.

Kenelle ja millä ehdoin

Lääkäri voi antaa sinulle suosituksen fysioterapiaan, mutta voit ottaa fysioterapeuttiin yhteyttä ilman suositustakin.

Palveluja saadaksesi sinun tulee olla joko heinolalainen tai olet valinnut hoitopaikaksesi Heinolan.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveyskeskukset ja sairaalat järjestävät lääkinnällistä kuntoutusta, joka on osa sairaanhoitoa. Lääkinnällinen kuntoutus voi olla neuvontaa, tutkimuksia, työ- tai toimintakykyä parantavaa hoitoa, apuvälineitä, sopeutumisvalmennusta tai kuntoutusohjausta. Lääkinnällistä kuntoutusta voidaan antaa esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville, mielenterveysongelmaisille ja vammaisille. Kuntoutuksen tarkoitus on parantaa kuntoutettavan vointia, toimintakykyä ja suoriutumista työssä ja/tai muussa elämässä.

Kuntoutusta voivat saada terveyskeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon potilaat, joiden lääkäri arvioi hyötyvän kuntoutuksesta.

Kuntoutusta järjestävät kuntien lisäksi muun muassa Kela, vakuutusyhtiöt, työterveyshuolto, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Kuntoutuspalveluista voidaan periä asiakasmaksuja. Kela voi korvata osan lääkärin määräämästä, yksityiseltä palveluntuottajalta ostetusta kuntoutuksesta. Vakuutusyhtiöt korvaavat omien asiakkaidensa lääkinnällisen kuntoutuksen kulut.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 18.12.2019