suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lääke75+ tietokanta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Lääke75+ -tietokanta tukee 75 vuotta täyttäneiden lääkehoitoa koskevaa kliinistä päätöksentekoa ja parantaa lääkitysturvallisuutta perusterveydenhuollossa. Tietokanta sisältää luokittelun ja suosituksen lähes 500 lääkeaineen tai niiden yhdistelmien käytöstä iäkkäillä.

Toimi näin

Lääkeaineet on luokiteltu muista terveydenhuollon tietokannoista tuttuihin A-, B-, C- ja D-luokkiin. Luokka kuvaa lääkeaineen soveltuvuutta 75 vuotta täyttäneiden käyttöön. Luokittelu on rakennettu kliinistä moniammatillista asiantuntemusta hyödyntävällä konsensusperiaatteella. Asiantuntijaryhmä päivittää tietokantaa jatkuvasti.

A (vihreä): Sopii iäkkäille. Lääkeainetta voidaan käyttää kuten nuoremmilla. Ikääntymismuutokset eivät aiheuta muutoksia lääkeannokseen tai ottotiheyteen. Haittavaikutusprofiili ei poikkea nuoremmista.

B (harmaa): Tutkimusnäyttö, teho tai käyttökokemus vähäistä iäkkäillä. Arviointia ei ole voitu suorittaa.

C (keltainen): Soveltuu varauksin iäkkäille. Lääkeainetta voidaan käyttää harkiten. Käytössä tulee ottaa huomioon ikääntymismuutosten vaikutukset lääkeannokseen tai ottotiheyteen. Huomioitava myös munuaistoiminnan vaikutukset lääkehoitoon. Lääkkeen käyttöön voi liittyä merkittävä haitta- tai yhteisvaikutuksen riski.

D (punainen): Vältä käyttöä iäkkäillä. Lääkeaineen haittavaikutusriski ylittää tavallisesti hoidosta saatavan kliinisen hyödyn. Käyttö mahdollista erityistapauksissa tai kertaluontoisesti.

Lääkeainekohtainen suositusteksti sisältää tietoa lääkkeen vaikutuksista ja annostelusta sekä tyypillisimmistä haitta- ja yhteisvaikutuksista. Suositusteksteissä ei oteta huomioon hoitoaiheita eikä vasta-aiheita.

Tietokannan laadinnassa on huomioitu yleisimmät käytössä olevat iäkkäiden lääkehoidon kriteeristöt (Beers, STOPP).

Palvelun toteuttaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Palvelusta vastaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Tekstistä vastaa: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Päivitetty: 2.12.2021