suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Lääkäripäivystys

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Päivystys on tarkoitettu asiakkaille:

  • joiden sairaus tai tapaturma vaatii välitöntä ensiapua sekä
  • kiireellistä arviointia ja hoitoa, jota ei voida siirtää myöhemmäksi asiakkaan turvallisuutta vaarantamatta.

Toimi näin

Hyödynnä hoidon tarpeen arvioinnissa Omaolo-palvelun oirearvioita.

Ennen päivystykseen lähtöä soita numeroon 116 117, jossa arvioidaan vaatiiko vaiva päivystyskäynnin heti vai kiireellisen vastaanottoajan lähipäivinä.

Ambulanssi tilataan numerosta 112.

Kenelle ja millä ehdoin

Potilaiden hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioi kokenut sairaanhoitaja. Arviointi perustuu useissa Suomen päivystyspisteissä käytössä olevaan luokitteluun. Kiireellisyyttä kuvataan A-, B-, C- ja D-tunnuksella. A-, B- ja C-ryhmät kuuluvat päivystyksellisen hoidon piiriin.

Jos terveysongelma on arvioitu D-ryhmään kuuluvaksi, se ei vaadi hoitoa päivystyksessä.

Päivystyksen asiakkaat hoidetaan sairauden ja sen hetkisen voinnin mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Tulojärjestys tai tulokyyti ei siis ole hoitojärjestys.

Äkillisesti sairastuneita asiakkaita, joiden oireet eivät kuitenkaan vaadi välitöntä päivystyshoitoa (D-ryhmä), hoidetaan omilla terveysasemilla tai työterveyshuollossa virka-aikana.

Tausta ja lainsäädäntö

Päivystyksessä annetaan potilaalle kiireellistä hoitoa. Hoidon tarve voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Päivystyksessä hoidetaan kaikkia kiireellisen avun tarvitsijoita näiden asuinpaikasta riippumatta.

Hoitaja tai lääkäri tekee potilaalle hoidontarpeen arvioinnin, jossa määritellään hoidon kiireellisyys ja tarve. Jos hoidon tarve ei ole kiireinen, potilaan tulee hakeutua terveyskeskukseen virka-aikana.

Päivystyspalveluita on saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina. Ympärivuorokautinen päivystys järjestetään suurten terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä.

Palvelun toteuttaa

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Palvelusta vastaa

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
Tekstistä vastaa: Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 24.10.2022