suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapinlahden kunta

Lääkäripäivystys

  • Palvelu
  • Lapinlahti
  • Julkinen palvelu

Päivystyksessä potilaalle annetaan kiireellistä hoitoa. Palvelu on tarkoitettu äkillisten ja heti saman päivän aikana hoitoa vaativien sairauksien ja tapaturmien hoitoa varten. Hoidon tarve voi aiheutua myös äkillisestä pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikentymisestä. Päivystyksessä hoidetaan kaikkia kiireellisen avun tarvitsijoita näiden kotikunnasta riippumatta. Hätätilanteissa on aina soitettava hätäkeskukseen puh. 112.

Puhelinneuvonnassa ja akuuttivastaanotolla sairaanhoitaja arvioi asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden, antaa hoito-ohjeita ja varaa tarvittaessa ajan päivystävälle lääkärille. Välitöntä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan päivystyksessä ilman ajanvarausta.

Lääkäripäivystyksen ja akuuttivastaanoton palvelut ovat saatavilla Lapinlahden terveyskeskuksessa arkipäivisin klo 8-18 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 8-16. Arkisin klo 18-08 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 16-08 päivystys on Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja Iisalmen sairaalassa.

Toimi näin

Hätätilanteissa on aina soitettava hätäkeskukseen puh. 112.

Muussa tapauksessa on suositeltavaa soittaa ensin terveyskeskuksen puhelinneuvontaan aamuisin klo 8:00 alkaen. Akuuttivastaanotolle tultaessa ilmoittautuminen tapahtuu päivystyksessä.

Puhelinneuvonnassa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Nauhoite tulee kuunnella loppuun asti ja toimia annettujen ohjeiden mukaisesti. Näin soitto tallentuu järjestelmään ja hoitaja pystyy soittamaan takaisinpäin. Hoitaja soittaa takaisin mahdollisimman pian.

Nauhoitteessa pyydetään painamaan numeroa 1, jos haluaa takaisinsoiton. Jos asiakas haluaa, että hänelle soitetaan siihen numeroon, josta hän soittaa, tulee hänen painaa toisen kerran numeroa 1. Jos asiakas haluaa soitettavan toiseen numeroon, tulee hänen painaa numeroa 2 ja näppäillä kyseinen puhelinnumero. Nauhoite ilmoittaa lopuksi, että takaisinsoittopyyntö on tallentunut järjestelmään jonka jälkeen voi sulkea puhelimen.

23.3.2020 alkaen Akuuttivastaanotto jaetaan kahteen osaan:

1) Hengitystieinfektiota sairastavat ja gi-oireiset (ripuli, pahoinvointi, oksentelu) - aina ensin puhelinsoitto p. 0172720411, käynti ensiavun ovesta, nykyisen päivystyksen tiloissa

2) Muu akuuttivastaanotto - puhelinajanvaraus 0172720451, käynti terveyskeskuksen pääovesta, neuvolan tiloissa

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Päivystyksen käyntimaksu peritään 18 -vuotta täyttäneiltä, ei veteraaneilta eikä sotainvalideilta. Terveyskeskuksen käyntimaksu peritään kolmelta ensimmäiseltä terveyskeskuskäynniltä kalenterivuodessa. Päivystyksen/akuuttivastaanoton käyntimaksu peritään lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, jolloin terveyskeskuksen käyntimaksua ei peritä. Jokaiselta päivystyskäynniltä peritään maksu.

Käyttämättömästä ja perumatta jääneestä vastaanottoajasta peritään maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Päivystyksessä annetaan potilaalle kiireellistä hoitoa. Hoidon tarve voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Päivystyksessä hoidetaan kaikkia kiireellisen avun tarvitsijoita näiden asuinpaikasta riippumatta.

Hoitaja tai lääkäri tekee potilaalle hoidontarpeen arvioinnin, jossa määritellään hoidon kiireellisyys ja tarve. Jos hoidon tarve ei ole kiireinen, potilaan tulee hakeutua terveyskeskukseen virka-aikana.

Päivystyspalveluita on saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina. Ympärivuorokautinen päivystys järjestetään suurten terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapinlahden kunta
Palvelusta vastaaLapinlahden kunta
Alue Lapinlahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lapinlahden kunta
Päivitetty: 19.5.2020