suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Kylvösiementen sertifiointi

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Ruokavirasto
Alue: valtakunnallinen
Palvelun kieli: suomi

Suomessa saa markkinoida vai sertifioitua kylvösiementä. Sertifioitavaksi tarkoitetun siemenerän tulee aina olla peräisin hyväksytyltä siemenviljelykseltä. Siemenviljelijä toimittaa sadon kuivauksen jälkeen siemenpakkaamolle, jolla on voimassaoleva lupa pakata ko. lajin siemeniä. Pakkaamo kunnostaa sadon ja muodostaa siitä kauppaerän. Valtuutettu näytteenottaja ottaa edustavan näytteen erästä ja lähettää sen tutkittavaksi Ruokaviraston siemenlaboratorioon. Jos erä täyttää kyseiselle lajille ja siemenluokalle asetetut laatuvaatimukset, erä sertifioidaan. Sertifioidulle siemenerälle painetaan vakuustodistus joko Ruokaviraston siemenyksikössä tai pakkaamossa. Virallisesti tarkastetun siemenerän tunnistaa siitä, että jokaisessa siemenpakkauksessa on vakuuslipuke kiinnitettynä pakkaukseen.


Toimi näin

Siemenpakkaamo tilaa valtuutetun näytteenottaja ottamaan kauppaerästä virallisen näytteen. Valtuutettujen näytteenottajien tiedot sekä siemenen laatuvaatimukset löytyvät Ruokaviraston sivuilta.


Kenelle ja millä ehdoin

Sertifioitavan siemenen kauppaerän tulee täyttää laatuvaatimukset. Laatuvaatimukset on asetettu puhtaudelle, itävyydelle, kosteudelle ja kasvitaudeille. Laatuvaatimukset tulevat siemenkauppalain perusteella annetuista maa- ja metsätalousministeriön asetuksista. Suomessa tuotettavien lajien laatuvaatimukset löytyvät ohjeesta siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset. Vakuustodistus painetaan siemenerälle, sen jälkeen kun siemenerä on sertifioitu. Vakuustodistuksen painaa viranomainen tai pakkaamo. Kaikissa markkinoilla olevissa kylvösiemenerien pakkauksissa on oltava vakuustodistus.

Palvelu on maksullinen.

Maksu peritään Ruokaviraston voimassaolevan hinnaston mukaisesti


Tausta ja lainsäädäntö

Siemenkauppalaki 728/2000


Palvelun toteuttaa: 
Ruokavirasto